Een crowdfunding campagne gelanceerd, wat nu?

Proficiat, jouw campagne op Angel.me werd zonet gelanceerd. De voorbereiding is achter de rug, nu begint het echte werk: jouw project succesvol beëindigen. Het is met andere woorden tijd om te beginnen communiceren. Hieronder vind je wat ideetjes die kunnen helpen met het verspreiden van jouw project:

Facebook:

Wie heeft vandaag de dag geen Facebook profiel? Jij hebt het ongetwijfeld ook voor jouw project/onderneming. Velen vinden het delicaat om aan hun vrienden en kennissen te vragen om hen te steunen, maar het eerste deel van de funding gaat sowieso van hen moeten komen. Niemand investeert graag in een project waar de teller nog op 0 staat, tenzij het mensen uit jouw directe omgeving zijn.

Wat valt er te doen op Facebook? Heel veel! Het makkelijkste is om het project te delen op de pagina van jouw bedrijf/project. Je geeft kort wat info mee over de campagne en tracht iedereen die het leest warm te maken voor jouw project. Vergeet natuurlijk de link niet, die komt altijd van pas.

Het is goed om op voorhand jouw fans of volgers al op de hoogte te brengen van jouw campagne. En eens jouw campagne gelanceerd is, kan je best geregeld een update geven over de vooruitgang. Het algoritme van Facebook zorgt ervoor dat niet iedereen die jouw pagina leuk vindt jouw posts te zien krijgt, meerdere keren posten kan dus zeker geen kwaad (Let op! Je mag ook niet beginnen spammen, dat heeft een negatief effect). Je kan ook jouw post ‘boosten’, kort uitgelegd: geld geven om meer fans te bereiken met jouw post. Klinkt dat Chinees? Dan kunnen we je zeker helpen!

Een klein truckje dat goed helpt is om via jouw bedrijfspagina een evenement te maken rond jouw crowdfunding campagne. Je geeft wat info mee, vergeet ook hier de link niet en nodigt iedereen uit die je kent. Al jouw volgers/vrienden krijgen daar een notificatie van, en zo ben je zeker dat je een grote groep mensen bereikt.

Naast jouw bedrijfspagina is ook jouw persoonlijk profiel van onschatbare waarde. Je hebt het ongetwijfeld al over jouw crowdfunding campagne gehad met vrienden en familie. Als we jouw campagne lanceren, is het goed om ze dat te laten weten. Het makkelijkste is ook weer een gewone post op jouw tijdlijn. Dat kan dezelfde zijn als diegene die je op jouw bedrijfspagina hebt gedaan. Weet je zeker dat een van jouw vrienden jou wilt steunen, dan kan je hem ook gewoon een persoonlijk bericht sturen via Messenger, met de link erbij. Ook hier is het belangrijk om niet teveel te ‘pushen’, je wil jouw vrienden natuurlijk te vriend houden.

Email:

Emailmarketing blijkt voor crowdfunding heel efficiënt te zijn. Daarom is het belangrijk dat je al op voorhand zoveel mogelijk emailadressen hebt verzameld. Het voordeel van email is dat je heel persoonlijke boodschappen kan gaan meesturen. Afhankelijk van de tijd die je ervoor neemt kan je zelfs alle mails gaan personaliseren (let op, dit kan heel tijdrovend zijn!). Geregeld een nieuwsbrief uitsturen met informatie over jouw campagne is in vele gevallen gevallen al voldoende. Programma’s als Mailchimp kunnen jou daarbij helpen. Een grote knop die doorlinkt naar project heeft doorgaans een goede click-rate. En als je jouw project goed kadert, dan ga je zeker funding binnenhalen door emails te versturen.

Blog en bloggers:

Heb je een eigen blog? Cool! Dit kan ook weer een manier zijn om mensen op de hoogte te brengen van jouw campagne. Blogposts kunnen ook weer makkelijk verspreid worden via allerlei sociale media.

Heb je geen eigen blog? Dan kan je misschien samenwerken met (semi-)professionele bloggers. Vele van hen zijn zeker geïnteresseerd in een samenwerking. Best ga je op zoek naar iemand die schrijft over de niche waarin jouw bedrijf zich bevindt.

Pers:

Iedereen kent wel een reporter van een lokale krant, en mocht dat toch niet het geval zijn, dan is er zeker wel iemand uit jouw omgeving die jou bij de juiste persoon kan brengen. Lokale krantjes schrijven graag over lokale initiatieven. Jouw project in zo’n krantje krijgen kan het een enorme boost geven. Mocht het je lukken om van deze leuke reclame gebruik te kunnen maken, probeer dan jouw verhaal zo duidelijk mogelijk te brengen, met de nadruk op jouw campagne natuurlijk. Lokale pers kan dan ook het perfecte opstapje zijn naar nationale pers (en wie weet zelfs internationale pers!).

En oja, vergeet ook hier de link van jouw project niet te vermelden 😉

Twitter:

Twitter kan een heel krachtig medium zijn als je een grote groep volgers hebt. Is dat niet het geval, dan is de impact beperkt. Het voordeel, maar tegelijk het nadeel van Twitter is dat je heel beperkt bent qua communicatie. Je hebt 140 tekens ter beschikking, waarvan de projectlink er al enkele in beslag nemen. Het is moeilijk om jouw project te kaderen op Twitter, maar als je het hebt, dan moet je het zeker gebruiken.

Instagram:

Net als Twitter kan Instagram heel veel impact hebben, maar ook hier is het aantal volgers van groot belang. Bij Instagram is er geen limiet qua tekens die je kan gebruiken, maar je kan dan weer geen links in de tekst plaatsen, want dat ondersteunt Instagram niet. (Buiten 1 link die je in jouw ‘bio’ kan plaatsen)

Op Instagram kan je dan weer wel advertenties laten lopen, bijvoorbeeld rond jouw campagne. Je kan gebruik maken van de zeer goede Facebook Advertising tool (want Instagram is onderdeel van Facebook), waardoor je heel directe marketingcampagnes kan opzetten. Wij helpen jou hier graag bij!

 

Heb jij nog ideetjes die andere projecten een boost kunnen geven? Stuur ze gerust naar team@angel.me – Sharing is caring!

 

FAQ:

 • Wat bij offline donaties?

Ongetwijfeld heb je vrienden, kennissen, ouders of grootouders die jouw project willen steunen, maar niet zo vertrouwd zijn met online betalingen doen. Er zijn 2 mogelijkheden om ze toch te laten steunen. De eerste mogelijkheid is de makkelijkste, jij laat ze jou gewoon cash het geld geven, en jij koopt dan een van jouw rewards voor die persoon. (Steeds goed bijhouden wie zo betaald heeft, dit om problemen te vermijden). Je kan ook vragen of ze het geld kunnen overschrijven naar Angel.me, dan voegen wij het toe.

 • Wat bij funders die een factuur willen voor hun investering?

Geen probleem, stuur ons een mailtje op: team@angel.me met alle nodige informatie: bedrijfsnaam, adres, btw-nummer,… en wij stellen een factuur op.

 • Ik geraak niet aan 100% funding binnen de vooropgestelde termijn, kan ik verlengen?

In sommige gevallen kan je jouw termijn verlengen. Wij verwachten wel dat je minstens 80% van het vooropgestelde bedrag hebt opgehaald vooraleer wij jouw project verlengen. Uit ervaring weten we dat als je minder hebt opgehaald na jouw vooropgestelde termijn, die extra dagen geen verschil gaan maken.

 • Kan je meer dan 100% funding krijgen?

Ja, zolang er rewards beschikbaar zijn kan je geld blijven ophalen. Er wordt geen maximumbedrag vooropgesteld. Heb jij ruim op tijd jouw beoogde bedrag opgehaald, dan kunnen we de campagne in onderling overleg vroegtijdig afsluiten.

 • Kan ik betalingen ontvangen vanuit het buitenland?

Ja, er kan van overal geïnvesteerd worden in jouw project, betalingen kunnen dan via VISA, of Mastercard. Paypal is niet mogelijk, wegens te hoge commissiekosten.

 • Iemand heeft geïnvesteerd maar wil zijn funding intrekken? Kan dat?

Ja, best neem je dan contact op via mail en bekijken we de mogelijkheden om het bedrag terug te storten.

 • Waarom gebruiken jullie het all-or-nothing principe?

De meeste projecten hebben (een deel van) hun funding nodig om hun rewards te laten maken. Stel je maar eens voor dat je een klein deeltje ophaalt, maar niet in staat bent om de rewards te laten maken en uitleveren. Niet leuk voor jou, niet leuk voor de funders en ook niet leuk voor ons.

 • Reward based crowdfunding is leuk, maar ik zoek een groter bedrag? Kan ik gebruik maken van equity based crowdfunding?

Momenteel ondersteunen wij enkel reward based crowdfunding. We zijn achter de schermen hard aan het werken om ook equity based crowdfunding te faciliteren, wat we in de komende weken lanceren. Denk je aan het ophalen van geld in ruil voor aandelen? Contacteer ons, misschien wordt jij wel ons eerste project!

 • Mijn bedrijf is gevestigd buiten België? Kan ik bij jullie een crowdfunding campagne starten?

Momenteel kunnen projecten aannemen uit 15 verschillende landen: België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Ierland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken.

 • Welke kosten zijn er verbonden aan een crowdfunding campagne?

Een crowdfunding campagne starten op Angel.me is helemaal gratis. Wanneer u uw campagne succesvol afsluit, rekenen wij 6,5% commissie aan, en betaalt u de transactiekosten (2 à 4% afhankelijk van de financiële instellingen). Voor meer info: klik hier.
Als jouw campagne niet slaagt, dan betaalt u enkel de transactiekosten (2 à 4% van het opgehaalde bedrag)

 • Kan Angel.me helpen bij het verspreiden van het project?

Jazeker! Jij geniet ongetwijfeld mee van onze Facebook pagina, Twitter profiel, nieuwsbrieven,.. . Wil je graag dat we jou wat meer in de spotlight zetten? Geen probleem, mail gerust naar team@angel.me en dan bekijken we wat we samen kunnen doen.

Heb je nog vragen of nuttige tips? Stuur ons gerust een mailtje op: team@angel.me

 

 

Jens Ivens