7 dingen die nodig zijn om een crowdfunding campagne te lanceren

“Hoe gaan we van idee naar crowdfunding campagne?”, een vraag die we dagelijks krijgen. Hiervoor hebben we een stappenplan ontwikkeld dat jou kan helpen. 7 stappen om van idee naar crowdfunding campagne te gaan:

1 Een crowdfunding platform

Het eerste wat we nodig hebben is een crowdfunding platform. Dit zijn online platformen die crowdfunding campagnes faciliteren. Op welke dingen moet je letten?

 • Zoek een crowdfunding platform waar je je goed bij voelt
 • Kickstarter is prima voor grote hardware-achtige producten, maar niet voor een lokale brouwer
 • Vergelijk steeds de prijzen
 • Vraag naar extra services en persoonlijke begeleiding

Kies je om in zee te gaan met angel.me? Stuur ons gerust een mailtje naar team@angel.me.

2 Een goed product, idee of service

Een van de belangrijkste dingen bij het ondernemen is jouw idee, product of service. Je mag de beste sales-skills hebben in de wereld, als jouw idee geen draagvlak heeft, dan gaat het niet lukken. Een makkelijke manier om te testen of jouw idee goed is, is door het te proberen verkopen aan vrienden, familie of kennissen. Als zij enthousiast zijn (én bereid zijn om er geld voor te geven), dan kan je verder!

3 Een realistisch plan

Crowdfunding lijkt heel simpel, maar dat is het niet. Snel even 10.000 euro ophalen klinkt makkelijker dan het in werkelheid is. Het is belangrijk een duidelijke visie te hebben, én een goed beeld te hebben waarom je dat geld nodig hebt. Wees hierbij ook realistisch, crowdfunding in België is een relatief kleine markt, dus moet jouw bedrag dat ook zijn. Waar moeten we dus op letten:

 • Het budget is haalbaar en houdt rekening met de kosten van de campagne (productie rewards, verzending, commissies,…)
 • Duur van de campagne: Projecten tussen 30 – 45 dagen hebben het meeste kans op succes.

4 Een goede, duidelijke tekst (+ een gezonde portie creativiteit)

Niemand leest graag een tekst die geen titels en tussentitels bevat, saai is. Vol -dt fouten staat of enkel vaktermen gebruikt. Probeer steeds jouw idee op een toegankelijke manier uit te schrijven en vergeet ook niet uit te leggen waarom je de campagne doet.

 • Duidelijke titel + goede tussentitels
 • Op een toegankelijke manier geschreven
 • Uitleg bij budget: Waarom, wat, wanneer,…
 • In meerdere talen

5 Aantrekkelijke rewards

Het mooie aan crowdfunding is dat je een project steunt en er iets voor in de plaats krijgt. Met andere woorden, je doet iets goeds en wordt er voor beloond! Veel mensen ervaren dat als een feel good-momentje. Zorg er dus steeds voor dat je leuke, aantrekkelijke rewards voorziet. Rewards die verbonden zijn met de campagne. Probeer toch zeker 6 à 7 verschillende rewards te voorzien, in verschillende prijsklassen. Zo kan iedereen steunen naargelang zijn budget.

 • Ongeveer 5 – 8 verschillende rewards in verschillende prijsklassen
 • Rewards zijn verbonden met het product
 • Rewards zijn getest (werken ze wel?)
 • De kosten zijn ingecalculeerd

 

6 Video

Geef toe, niemand leest graag lange teksten op het internet? Een korte video die de campagne ondersteunt is dan veel leuker. We merken ook dat campagnes mét een video het veel beter doen dan campagnes zonder video. Het hoeft allemaal niet super professioneel te zijn, als het leuk een oprecht gemaakt is, dan zijn het sowieso al pluspunten. Een minuutje of 2 waarin je jouw idee, rewards, team,… even toelicht volstaan!

Het leuke aan een video is dat het makkelijk te verspreiden valt op sociale media. De meeste videos kunnen zelfs na de campagne nog gebruikt worden.

 

7 Communicatie & Marketing

Misschien wel het belangrijkste aspect van een crowdfunding campagne. Jouw campagne mag nog zo leuk zijn, als niemand ervan weet, dan ben je er niet veel mee… Daarom enkele tips:

 • Bouw voor de lancering van de campagne al een community op (FB, Twitter, Instagram,…)
 • Good old email marketing werkt prima! (verzamel email adressen)
 • Communiceer voor de campagne begint
 • Denk aan influencers!
 • Maak voldoende tijd vrij om de campagne op te volgen
 • Bepaal op voorhand wie je wanneer wilt contacteren (pers, influencers, vrienden,…)

Veel campagnes communiceren te weinig en velen vinden het een beetje genant om er steeds ‘reclame’ over te maken. Maar het is wel degelijk nodig, en we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk communicatie en marketing zijn!

 

Jens Ivens